We hebben allemaal moeten leren om virtuele ninjas te worden, door sollicitatiegesprekken te voeren en presentaties te geven vanuit onze thuiskantoren (of keukens of slaapkamers). Maar laten we eerlijk zijn, virtuele communicatie kan soms… vreemd aanvoelen. De energie is anders, betrokkenheid kan lastig zijn, en technische problemen komen vaak voor.

Met de juiste strategieën en de steun van AI-technologie, kan het beheersen van virtuele communicatie nieuwe kansen voor professionaliteit en impact openen.

Het Overwinnen van de Uitdagingen van Virtuele Communicatie

Het beheersen van virtuele communicatie betekent het begrijpen van de unieke uitdagingen die het met zich meebrengt en het benutten van technologie ten voordele. Hier zijn de vier belangrijkste aandachtspunten:

Betrokkenheid van het Publiek

In een virtuele setting is het gemakkelijk om de aandacht te verliezen. Integreer interactieve elementen zoals peilingen, Q&A’s of collaboratieve whiteboards om de betrokkenheid te behouden.

De meeste videoconferentieplatforms, zoals Zoom en Google Meet, hebben ingebouwde interactieve elementen.

Duidelijke en Zelfverzekerde Presentatie

Zonder fysieke aanwezigheid zijn sterke vocale levering en non-verbale signalen nog belangrijker.

Gebruik AI-aangedreven prompts en oefen met mock-interviewtools om je lichaamstaal, oogcontact en vocale variatie te verfijnen voor een zelfverzekerde en impactvolle presentatie.

Effectief Gebruik van Technologie

Hoewel AI een krachtig hulpmiddel kan zijn, mag het je voorbereiding niet vervangen.

Beheers de technologie die je gebruikt voor presentaties of vergaderingen om technische problemen te voorkomen die je flow kunnen verstoren.

Actief Luisteren en Deelname

Net als bij traditionele communicatie, moet virtuele communicatie een tweerichtingsverkeer zijn. Moedig actieve deelname aan van anderen door duidelijke calls-to-action te gebruiken en voldoende tijd voor vragen en discussies te geven.

Het Optimaliseren en Oefenen van Virtuele Communicatie

Op dit punt weten we al dat we LLM’s (Large Language Models) zoals ChatGPT en Gemini kunnen gebruiken om ons voor te bereiden op veel dingen, inclusief sollicitaties en presentaties. Naarmate generatieve AI zich verbetert, komen er meer tools beschikbaar die de kracht van LLM’s veel dichter bij het “probleem” brengen dat we proberen op te lossen.

Maar wat als we onze interview- en presentatievaardigheden konden aanscherpen en virtuele zenuwen konden overwinnen met de hulp van AI-aangedreven mock-interviewtools?

Er zijn verschillende AI-tools die nu realistische interviewscenario’s kunnen simuleren, uitdagende vragen stellen en objectieve feedback geven over onze antwoorden, lichaamstaal en algehele presentatie. Dit stelt ons in staat om onze interviewstrategie te verfijnen, vertrouwen te krijgen en uit te blinken in de virtuele interviewomgeving!

Tools zoals Interview Prep AI, Orai en Yoodli veranderen de manier waarop we ons voorbereiden op virtuele communicatie. Ze bieden privé, oordeelloze spraakcoaching, vaak in real-time. Helaas zijn de meeste van deze voorbereidingstools niet gratis, maar sommige bieden wel gratis proefperiodes aan. Yoodli, bijvoorbeeld, geeft vijf gratis sessies.

Laten we eens kijken hoe Yoodli ons kan helpen bij het voorbereiden op een moeilijke conversatie:

Yoodli Proberen

Ik heb ook met Yoodli gespeeld om te zien of het aan de verwachtingen voldeed.

Stap 1: Ga naar Yoodli.ai en klik op Get Yoodli.

Stap 2: Meld je aan voor een gratis account. Er zijn geen creditcardgegevens of betalingen nodig voor een gratis account.

Stap 3: Beweeg de muis over “Practice” en kies de modus “Interview”, “Presentation” of “Conversation”. Je kunt ook een opname van je virtuele communicatie uploaden.

Onthoud dat je op een gratis account maar vijf oefenmogelijkheden hebt.

Ik besloot mijn presentatievaardigheden te oefenen.

Nadat ik mijn oefensessie had afgerond, gaf Yoodli me enkele zeer inzichtelijke feedback, vergelijkbaar met wat een spreekcoach zou geven:

Sterkte- en verbeterpunten: In mijn voorbeeld vond Yoodli dat mijn boodschap goed was verwoord, maar dat ik de structuur van mijn presentatie kon verbeteren.

Vervolgvragen: Yoodli anticipeert ook op mogelijke vragen die een publiek over mijn presentatie zou kunnen hebben. Ik had de mogelijkheid om die vragen te oefenen.

Analyse: Yoodli gaf me gedetailleerde analyses over woordkeuze en presentatie.

Woordkeuze: Yoodli let op vulwoorden (“uhm”, “dus”, “zoals”, “je weet wel”, “oke”), niet-inclusieve taal (jargon, slang), zwakke woorden (“zeer”, “best”), en herhaalde zinnen. Presentatie: Yoodli houdt ook rekening met hoeveel “oogcontact” je maakt tijdens de opname, hoe je camera is gecentreerd, hoe vaak je pauzeert, en hoe snel je spreekt. Alles geoptimaliseerd voor virtuele communicatie!

Al met al gaf Yoodli me een echte spreekcoaching-ervaring!

Categorized in:

Blog,

Last Update: December 5, 2024